torsdag 25 juni 2009

Flexibilitetens möjligheter inom kursutveckling

Lean production blev ett välbekant begrepp inom organisationsutveckling under 1990-talet kopplat främst till frågorna om effektiv repetitiv tillverkning inom bilindustrin. I dag har Lean kopplats ihop med många andra sammanhang exempelvis: Lean Administration, Lean Hospital, Lean HR men även Lean Product Development.

I veckan fick jag tillfälle att återigen glädjas över att använda idéer inom Lean Product Development ger resultat. Behovet av att förkorta ledtiderna uppfattas som allt viktigare och utvecklingsarbetet kan även vara repetitivt och behöva förutsägas. I detta fall gällde det time to market för en kundanpassad lösning med en ny kurs Lean för monteringspersonal hos ett större verkstadsföretag i Småland.

Vi tillämpar en teknik i vårt utbildningssystem Instant education med förebild från de flexibla och standardiserade legobitar man kan bygga olika leksaker med. Även lastbilsföretaget Scania är en bra modell med sitt system av konstruktionsmoduler för kundanpassning.

Kundens lean-koordinator hade kopierat delar av olika kursers innehåll från vår hemsida till en Wordfil, organiserat en struktur för detta. och skickad allt i ett e-brev till oss med önskan om att få se en prototyp av kursen. Några timmar senare fick han detta.

Sedan företagets Vd sträckläst kursen på natten, ringde Rikard, lean-koordinatorn, med besked om affär och kursstart några dagar senare för en pilotgrupp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar