tisdag 6 april 2010

Balans i livet

I dagens samhälle har det blivit allt viktigare att försöka uppnå hög status och synlighet. Jag märker det på olika sätt i min verksamhet inom organisationsutveckling och coachning. Begrepp som personliga varumärken har också börjat finnas inom HR-området och blir ett kommande tema i ett av våra nätverk.

Individen är idag mer än tidigare utsatt för konkurrens bland befattningar, arbetsuppgifter och media.

De som har de vassaste armbågarna, profilerar sig mest och tar för sig ses som symboler för det nya samhället. Naturligtvis är denna utveckling negativ för de flesta människor, eftersom konkurrens och stress är något som vi endast behöver i en lagom dos.

Många lever idag för arbetet och ser inte arbetet som något man ska leva av. För de flesta fylls vardagen av allt fler faktorer som ger stress däribland påtvingade förändringar inom organisationer. Alla klarar inte de ökade kraven på:
  • Ökat arbetstempo
  • Högre effektivitet
  • Större tillgänglighet
  • Mer synlighet
Framtidsforskare hävdar att människan ständigt måste vara beredd att leva med förändringar. Detta kan synas på det sättet att ingenting någonsin verkar bli färdigt. Det sker ständigt:
  • Översyner
  • Omorganisationer
  • Utredningar
  • Betänkanden
  • Utlåtanden
  • Uttalanden
  • Rationaliseringar
  • Revideringar
Syftet är effektiviseringar i organisationer, på arbetsplatser och i arbetssätt. Det är den vardag vi idag tvingas förhålla oss till. Om vi förutsätter att detta är den tillvaro vi har att anpassa oss till så behöver varje människa hitta en motvikt för att få balans i livet.

Beteendet bestäms såväl av faktorer inom individen sam av faktorer utanför individen. Det gäller först och främst att inse att man faktiskt behöver prioritera sig själv!

Detta innebär att man behöver andningshål, fylla på batterierna och bygga upp ny energi när man känner sig trött, sliten och utmattad.

Allt för många inser detta för sent och har redan hamnat i en besvärlig situation innan de tar itu med problemet.

Personligen tror jag att varje människa måste göra saker som man tycker om, mår bra av och dessutom göra det ofta. Ju bättre vi mår, desto mera kan vi prestera. Detta gäller i de flesta sammanhang. Mår man bra och känner trygghet i sig själv så klarar man också av stressade situationer betydligt bättre och man får ut mera av livet.

De signaler som finns i dagens samhälle är inte i harmoni med denna filosofi. Det gäller därför att varje individ själv kommer till insikt om hur man ska forma sin egen tillvaro för att kunna leva ett gott liv med god hälsa och livskvalitet.

1 kommentar:

  1. Människor har en tendens att stänga av, att bli robotar. Men vi som inte klarar av detta utsätter oss för stark negativ påverkan om vi fortsätter i sammanhang där vi vantrivs. Tyvärr är det just vi "känsligare" individer som kan ha svårt att hitta en plats i sahmhället, eller som inte tilldelas en plats eftersom vi avviker för mycket från gruppen. Därför hamnar vi ofta utanför och kan inte erbjuda våra tjänster eftersom vi inte får göra det på våra egna villkor.

    Bra artikel

    SvaraRadera